Srpski skener osvaja svet

Bez autora
Jan 04 2012

Preduzeće za projektovanje, razvoj i proizvodnju medicinskih uređaja za dijagnostiku „Medikal sistem” u Nišu, koje postoji nešto manje od tri godine, svojim proizvodom osvaja svet. U „Medikal sistemu” konstruisan je i proizveden jedinstven elektronski uređaj – skener za snimanje i dijagnostiku kostiju glave i vrata, višestruko efikasniji i jeftiniji, ali i, što je najvažnije, mnogo bezbedniji od klasičnog velikog skenera. „Medikal sistem” je jedan od dobitnika nagrade „Izvoznik godine” za 2011. u kategoriji najbolji izvozni proizvod, koju Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodeljuje od 2004. godine. „Medikal sistem” je malo preduzeće, sa zaposlenih deset visokoobrazovanih stručnjaka. Polovina firme je u Beogradu, gde se izrađuje softverski deo ovog uređaja, a druga polovina u Nišu proizvodi mehaničke delove. Deset godina su radili na projektovanju i razvoju nove medicinske opreme, ali za druge. Onda su odlučili da stvore svoje preduzeće i pravi „srpski brend” u oblasti elektronske medicinske opreme. Njihov „mini skener” se koristi za snimanje kostiju glave i vrata, gde je između 60 i 70 odsto oboljenja kod čoveka.

Srpski skener osvaja svetPreduzeće za projektovanje, razvoj i proizvodnju medicinskih uređaja za dijagnostiku „Medikal sistem” u Nišu, koje postoji nešto manje od tri godine, svojim proizvodom osvaja svet.

U „Medikal sistemu” konstruisan je i proizveden jedinstven elektronski uređaj – skener za snimanje i dijagnostiku kostiju glave i vrata, višestruko efikasniji i jeftiniji, ali i, što je najvažnije, mnogo bezbedniji od klasičnog velikog skenera.

„Medikal sistem” je jedan od dobitnika nagrade „Izvoznik godine” za 2011. u kategoriji najbolji izvozni proizvod, koju Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodeljuje od 2004. godine.

Direktor Nikola Drezgić, inženjer mašinstva, napominje da je „Medikal sistem” malo preduzeće, sa zaposlenih deset visokoobrazovanih stručnjaka. Polovina firme je u Beogradu, gde se izrađuje softverski deo ovog uređaja, a druga polovina u Nišu proizvodi mehaničke delove.

– Deset godina smo radili na projektovanju i razvoju nove medicinske opreme, ali za druge – kaže Drezgić.

– Onda smo odlučili da stvorimo svoje preduzeće i pravi „srpski brend” u oblasti elektronske medicinske opreme. Naš „mini skener” se koristi za snimanje kostiju glave i vrata, gde je između 60 i 70 odsto oboljenja kod čoveka. Aparat je plod timskog rada naših stručnjaka sa fakulteta iz Niša i Beograda. Po mnogo čemu je jedinstven. Koristi se u dijagnostici u stomatologiji, maksilofacijalnoj hirurgiji, bolesti uha, grla i nosa, delom i u neurohirurgiji i kiropraktici.

Da je reč o zaista izuzetnom aparatu namenjenom medicini kome predstoji lepa budućnost na svetskom tržištu, govore njegove mogućnosti.

– Pregled, odnosno snimanje na našem skeneru traje samo 40 sekundi i čak 16 puta manje zrači od velikog skenera – ističe naš sagovornik.

– U poređenju sa velikim skenerom, koji se koristi u medicinskim ustanovama širom sveta i košta oko tri miliona evra, naš je oko dvadeset puta jeftiniji. Cena mu je 149.000 evra, a karakteriše ga i velika efikasnost. Slični aparati u razvijenim zemljama Evrope koštaju između 250.000 i 300.000 evra. Osim dve komponente, koje uvozimo iz Sjedinjenih Američkih Država, svi ostali delovi i oprema proizvode se u Srbiji i u našim saradničkim firmama „Pro mašinen” i „Evro ICC”.

„Medikal sistem” je od početka 2010. proizveo 11 skenera.

– Sve smo prodali i instalirali kupcima u inostranstvu, deset u Australiji, a jedan na Novom Zelandu. Osnovali smo i službu tehničke podrške, koja dežura 24 časa 365 dana u godini. „Onlajn” servis centar je u Nišu, a predviđeno je da se konsultacijama Internetom otklanjaju eventualni problemi, mada ih do sada nije bilo. Nedavno je naša firma dobila sertifikate ISO 9000 i ISO 13485, kao i SE znak, čime smo stekli pravo proizvodnje i prodaje i na evropskom tržištu.

Za sada „Medikal sistem” proizvodi i prodaje skener za snimanje kostiju glave i vrata isključivo po porudžbini. Izrada komponenata, ugradnja i proizvodnja celog aparata traje četiri do šest nedelja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik